• وبلاگ : بشكاف
  • يادداشت : عطر – فيلمي درباره تطهير علم بدون اخلاق
  • نظرات : 0 خصوصي ، 11 عمومي
  • ساعت ویکتوریا

    نام:
    ايميل:
    سايت:
       
    متن پيام :
    حداکثر 2000 حرف
    كد امنيتي:
      
      
     

    سفارش خريد پيتزا و ساندويچ از طريق اينترنت

    يک پيتزاي خوب ميتونه کامل باشه

    يک ساندويچ خوب ميتونه کامل باشه

    کامل فود آماد? پذيرايي از ميهماني و جشنهاي شما با بهترين کيفيت و مطلوب ترين طعمها

    با سفارش غذا از طريق اينترنت در قرعه‌کشي ما شرکت نماييد

    هديه کامل به شما 20% تخفيف با خريد از سايت اينترنتي در روز تولدتان

    کامل = کاملا خوشمزه

    + محسن حائري 
    باز هم سلام
    ممنون از پاسخي که داديد
    فرموديد:
    «و اما اينکه علم تا چه حد مي تواند غير اخلاقي عمل کند. بازهم قرآن به ما مي گويد تزکيه و تعليم. يعني اخلاق و علم. يعني هردو باهم.»

    اين جواب خوبي است. بنده هم منظورم غير از اين نبود. طبيعتا توجه بايد به هر دو باشد! اما سوال اصلي من اينجا بود که اين دو تا چه حد مي توانند بر يکديگر غلبه کنند؟ آيا اين را ميتوان از قرآن و سنت فهميد؟! آيا اسلام اين حد را براي ما معين کرده است؟
    از طرفي نيز دستورات ديني با «اخلاق» تفاوت دارد، و مسائل زيادي هست که «اخلاقي» نيستند ولي دين آنها را حلال کرده (مانند خيلي از کارهاي مکروه).
    مشکل اصلي سر اين است که مصاديق مسائل اخلاقي و علمي، تک تک داراي ارزش خاص خود بوده و طبيعتا تنها بعد از سبک سنگين کردن مسائل در کنار يکديگر ميتوان تعيين کرد که در جايي که علم و اخلاق با يکديگر منافات دارند، کداميک را بايد برگزيد!

    فرموديد:
    «اينطور نيست که يکي به ديگري شرف داشته باشد، ظاهرا. بلکه بايد در کنار هم باشند. البته با تقدم اخلاق به علم.»
    نکته ي اصلي در همين عبارت «تقدم اخلاق به علم» است! همانطور که گفتم، «اخلاق» و «علم» دو شيء بسيط و ثابت نيستند که بتوان به راحتي يکي را بر ديگري مقدم کرد!

    فکر ميکنم مشکلي که هم اکنون با آن مواجه هستيم اين است که ميزان اهميت مصاديق اخلاقي و مصاديق علمي براي ما روشن نيست که بتوانيم آنها را مقايسه کنيم تا آني که برتر است را انتخاب نماييم! پس طبيعي است که افراد مختلف در اين زمينه، انتخاب هاي کاملا مختلفي داشته باشند، بر اين اساس که هر کس با معيار هاي مختلفي مسائل اخلاقي و علمي را سبک سنگين ميکند!
    طبيعي است اگر انساني به اين نتيجه برسد که کشتن دختران زيبا براي رسيدن به عطر، کاري صحيح است.

    فکر ميکنم تنها تعيين کننده ي صحت و عدم صحت عقيده ي اين شخص، ميانگين آراء تمامي افراد جامعه باشد!!!
    + محسن حائري 
    سلام
    از مطلبتون استفاده کردم، ممنون :)
    فقط يک سوال دارم. آيا اين که دانشمندان موشهاي آزمايشگاهي را قرباني علم مي کنند، درست است يا غلط؟
    علم تا چه حد ميتواند غير اخلاقي عمل کند؟ اين سواليست که بايد به دقت به آن پاسخ داد.
    منظور من اين است که منافات داشتن «علم» و «اخلاق» در شرايط بسيار متفاوتي رخ ميدهد، حال آيا ميتوان گفت که همواره در صورت تنافي اين دو، بايد اخلاق را انتخاب کرد و بي خيال علم شد؟ يا اين که بايد آن علمي که قرار است به آن برسيم و آن درجه اخلاقي که قرار است با آن به مخالفت بنشينيم را سبک سنگين کنيم و در نهايت يکي را انتخاب کنيم؟
    طبيعي است که براي کسي که مدهوش اخلاق شده باشد، در هر شراطي اخلاق را برمي گزيند و نيز کسي که مدهوش علم شده باشد (مانند شخصيت فيلم مذکور) در هر شرايطي اخلاق را انتخاب ميکند!

    پاسخ

    سلام عليکم! راستش جواب را خدا به ما داده است در دستوراتي که به ما منتقل شده از طرف پيامبران بعنوان دين و کتاب آسماني. به ما اجازه داده شده تا جان حيوانات را بگيريم البته بدون اسراف و لذت جويي. ما حيوانات را قرباني مي کنيم به قصد تقرب به خدا. البته من در حدي نيستم که بخواهم جواب قطعي به شما بدهم. و اما اينکه علم تا چه حد مي تواند غير اخلاقي عمل کند. بازهم قرآن به ما مي گويد تزکيه و تعليم. يعني اخلاق و علم. يعني هردو باهم. يعني اگر اينها بالهاي پرواز دوتا باشند، يکي علم و ديگري اخلاق، اخلاق ناقص، باعث سقوط مي شود و علم ناقص هم همينطور. اينطور نيست که يکي به ديگري شرف داشته باشد، ظاهرا. بلکه بايد در کنار هم باشند. البته با تقدم اخلاق به علم. بازهم از کساني که استاد هر دو هستند ميخواهم که راهنماييم کنند. پيشاپيش متشکرم.

    سلام . خيلي خوشحال شدم از آمدن دوباره تان . چه لذت ها كه از نقد مفيد ميبرديم .يادش به خير . بعد هم همين چيزايي كه آقاي مقامي گفتن من هم موافقم در ضمن كساني كه علم را چنين مي تازانند وبمب اتم بر سر مردم ميريزند معتقدند كه عملشان از لحاظ اخلاق موجه است ودر جقيقت يك عمل كاملا اخلاقي انجام داده اند . حالا مباني اخلاقيشان با من وشما فرق ميكند . اما همان كسان هم اگر دين را به ياري اخلاق آورده وبراي اخلاق هويتي سكولار قائل نشوند و دين را پشتوانه اخلاق بدانند . اگر بخواهند سازوار فكر كنند ناچار بايد به نتيجه مباركي كه شما رسيده ايد برسند ،‏چون راه ديگري در برابرشان نيست منطقا .

    مدام باشيد .

    پاسخ

    سلام عليکم! خيلي خوشحال شدم از ملاقات مجدد شما دوست قديمي، دوست ناديده و قديمي. از لطف شما سپاسگذارم و اميدوارم که لياقت مهرباني شما را داشته باشم. و اما بعد، مباني اخلاقي، نکته مهمي است که شما فرموديد. مباني اخلاق اگر غير آسماني باشد، راه به جايي نخواهد برد. مباني بايد از بالا آمده باشد توسط رسولان راستگو تاييد شده باشد و راههاي عملي آن نيز تبيين شده باشد تا بتوان آن را بعنوان مباني سالم، در نظر گرفت. هر مبنايي سالم نيست. همانطور که هر ساختماني را بر روي هر پايه اي نمي توان بنا کرد.
    يا رب
    سلام و عرض ادب
    راستش وقتي قسمتي از پيامتون را خوندم كه نوشته بوديد : نشانه هايي براي آنان كه ريز بين هستند ياد ريز بيني هاي خانومها توي زندگي اطرافيانشون افتادم البته ميدونم نه آيه منظورش اينه و نه شما.
    اما فيلم عطر: من كه نديدم اين فيلم را ولي معتقدم وقتي علم بدون اخلاق باشه و وقتي ارزشهاي اخلاقي براي رسيدن به هدفي از بين برند ، دستيابي به او هدف ديگه ارزشمند نيست. ما ميتونيم در سايه دين يا اخلاق خيلي بهتر به هدفمون برسيم.
    پاسخ

    سلام و متشکرم. استادم به من مي گفت که خانمها، ريز بين هستند و آقايان، کلي نگر. به نظر من هم همينطور مي رسد. اما راه درست اين است که خانمها و آقايان در کنار يکديگر به تکميل ديدگاههايشان بپردازند. هر دو براي يافتن راه، لازم است، هم کلي نگري براي فهميدن انتهاي يک موضوع و هم جزئي نگري براي فهميدن اجزاي يک موضوع. متشکرم.

    بشكاف وسيله اي مفيد براي شكافتن..........

    بشكاف همچنين تداوم نقد مفيد است.

    دوست گرانمايه و پيش كسوت وبلاگ نويسي در پارسي بلاگ جناب آقاي بياگوي

    از سرگيري فعاليت جنابعالي را،پس از وقفه اي نسبتا طولاني،تبريك گفته و به فال نيك مي گيرم.اي كاش براي فعاليت مجددتان از همان وبلاگ قبلي استفاده مي كرديد تا افراد در هنگام مراجعه به پارسي يار آن متوجه پيش كسوتي جنابعالي مي شدند.ولي اين طور دوست داشتيد .در هر حال موفقيت بيش از پيش شما را از درگاه احديت مسئلت مي نمايم.

    التماس دعا

    پاسخ

    سلام استاد عزيز! هميشه خجالت زده ي محبتهاي شما هستيم. ممنونم که به ما دلگرمي ميدين. راستش، ميخواستم اون آدم قبلي نباشم. يعني براي خودم، يک لباس جديد بدوزم به حول و قوه الهي. اميدوارم که خود صاحب اين دنيا هم به من کمک کنه. غير از اين و بهتر از اين، آرزويي براي يک انسان نيست چه خودش بداند و چه نداند، چه بخواهد و چه نخواهد. بازهم متشکرم.
    باسلام به شمادوست عزيز.
    اگر روزي متوجه اين مهم شويم که رعايت موازين اخلاقي باعث عدم رشد علم مي شود، وظيفه چيست؟
    من فيلم عطر را ديدم. آخرفيلم همه از اين اکتشاف خوشحال بودند و به شادماني پرداختند و در آخر مي توان گفت باعث شادماني گرديد.
    من با نظر کساني که ادعا ميکنند که بمب اتم باعث شد که جنگ جهاني زخيلي زود تر تمام شود موافقم و حمله اتمي را عملي غير اخلاقي نمي دانم.
    با تشکر
    شراب ناب





    پاسخ

    عليکم السلام و متشکرم.از نظر يک برنامه نويس فيلسوف، هر برنامه اي نياز به بخشهايي دارد که از خودش محافظت کند. يعني اشتباهات را بفهمد، به مسئول مربوطه گزارش دهد، راهنمايي کند و خلاصه فقط کار خواسته شده را انجام ندهد. علم، بدون اخلاق، مانند شمشير دموکلس است، لبه جلويي براي پيشروي است و لبه عقب آن صاحب شمشير را مي کشد. شمشير زن عاقل که بخواهد عمر طولاني داشته باشد، از شمشيري با يک لبه استفاده مي کند.بازهم متشکرم از اينکه قابل دانستيد و اميدوارم که بازهم شما ببينم.

    درست است علم بدون اخلاق كور است .. ودين چواب سوال چرا ميدهد وعلم چواب سوال چطور .. چطور رسيدن به ماه وچطور ساخت بمب اتمي وسوال چرا مطرح نميباشد. اما سوالات براي اخلاق كرايان مطرح ميباشد .. ما باصنعت هستيم يا باقناعت ? چرا چوامع مسلمانان در اغلب تاريخ با عقب ماندكي كريبان هستند .. ومشكلات داخلي بيشتر دارند? بعدا چامعه واداره يك كشور فرق ميكندبااداره يك فرد وديد فردي نه ديد چامعه شاسي .. ببخشيد اولين بار هست اينقدر فارسي نوشتم .

    پاسخ

    سلام و ممنون. هر حرکتي يک نقطه اوج دارد بعد از آن فرود است. به قول دانشمندان علم مديريت، حرکت انسان مثل يک مدار معادله سهمي است. کسي که بخواهد هميشه در بالا باشد، بايد هر چند وقت يک بار، معادله اش را کمي دستکاري کند يا اينکه معادله جديدي بيافريند. اينکار سخت است و از عهده هر کسي برنمي آيد. شجاعت مي خواهد.متشکرم دوست و همکار قديمي.
    سلام
    پاسخ

    عليکم السلام. ممنون ولي نفهميدم چرا ناراحت شديد.
    + يوسفي 
    سلام
    خسته نباشيد.
    متن جالبي بود اما تکراري.
    به نظر من پيدا کردن اخلاق در اين دنياي بدون اخلاق کار هر کسي نيست و شايد در طول قرون يکي مانند مولاناي با اخلاق پيدا شود.نويسنده مشخص نکرده که باقي افرادي که به دنبال اخلاق مي گردند اما چيزي پيدا نمي کنند يا به افراط گري مي رسند کجاي اين قضيه جاي ميگيرند(انچه يافت مي نشود انم ارزوست)
    پاسخ

    سلام و ممنون.نفهميدم تكراري بودن در نقد اين فيلم بود يا در گفتن از اخلاق؟ به هر صورت متشكر از حضورتان و كاشكي دوباره و بيشتر توضيح دهيد.

    سلام

    هرچه ضررش بيشتر از نفعش باشد حرام است جالب بود بهش توجه كرده بودم ولي........

    سربلند باشيد

    پاسخ

    سلام و متشكرم.ولي چي؟ :)